הדברת חרקי מזון
כל מה שרציתם לדעת על חרקי מזון בבית: איך מזהים, איך מטפלים וכיצד נמנעים
בין אם מצאתם חרקים בתוך אריזות המזון או גיליתם אותם במהלך הבישול ובין אם רציתם להקדים תרופה למכה, אני עומד ללמד אתכם איך בדיוק מתרחשת הדברת חרקי מזון, אבל כמו שצריך: מה תוכלו לעשות לבד ברגע שיש אריזה נגועה בבית, מהן השיטות המקצועיות בהן ישתמש המדביר ואיך תימנעו מהופעה חוזרת של כל החברים בקבוצת החרקים המטרידה הזו מכאן והלאה.
סנן תוצאות לפי אזור מגוריך
אני משתמש בחומרים הכי איכותיים שקיימים, אני מעניק ללקוח תעודת אחריות בסיום העבודה ואני גם זמין לתת ללקוחות שירות אחרי ההדברה.
אני משתמש בחומרים הכי איכותיים שקיימים, אני מעניק ללקוח תעודת אחריות בסיום העבודה ואני גם זמין לתת ללקוחות שירות אחרי ההדברה.
הדברת חרקי מזון
אני עושה עבודה יסודית, אני אדם אמין וישר ומתפרנס מבלי לקרוע את הכיס של הלקוחות, בנוסף אני עובד בצורה בטיחותית.
אני עושה עבודה יסודית, אני אדם אמין וישר ומתפרנס מבלי לקרוע את הכיס של הלקוחות, בנוסף אני עובד בצורה בטיחותית.
הדברת חרקי מזון
אני בחור חייכן ועובד בזמינות גבוהה, מגיע במהירות ללקוחות שלי ועושה את העבודה מהלב לשביעות רצונם.
אני בחור חייכן ועובד בזמינות גבוהה, מגיע במהירות ללקוחות שלי ועושה את העבודה מהלב לשביעות רצונם.
הדברת חרקי מזון
אני מספק את השירות הטוב והאיכותי ביותר, אני מגיע תוך כ-30 דקות ללקוח במידת הדחיפות, אני עושה עבודה יסודית ובמחיר טוב.
אני מספק את השירות הטוב והאיכותי ביותר, אני מגיע תוך כ-30 דקות ללקוח במידת הדחיפות, אני עושה עבודה יסודית ובמחיר טוב.
הדברת חרקי מזון
בעבודה שלי חשוב לי להיות אמין, יסודי, אדיב וזמין ללקוחות שמגיעים אלי. אני שם דגש רב על בטיחות ואיכות הסביבה, בעל ידע וניסיון מקצועי ארוך שנים.
בעבודה שלי חשוב לי להיות אמין, יסודי, אדיב וזמין ללקוחות שמגיעים אלי. אני שם דגש רב על בטיחות ואיכות הסביבה, בעל ידע וניסיון מקצועי ארוך שנים.
הדברת חרקי מזון
אני מדביר כבר 32 שנה, אני עוזר ללקוחות שלי בפתרון בעיות המזיקים, אני יודע לפתור כל בעיה מהקלה ביותר למסובכת וחשוב לי שהלקוחות שלי יהיו מרוצים בסיום השירות.
אני מדביר כבר 32 שנה, אני עוזר ללקוחות שלי בפתרון בעיות המזיקים, אני יודע לפתור כל בעיה מהקלה ביותר למסובכת וחשוב לי שהלקוחות שלי יהיו מרוצים בסיום השירות.
הדברת חרקי מזון
מקצועיות זה בראש סדר העדיפויות שלי, אני מגיע קודם לשורש הבעיה ואז מספק את הפתרון היסודי והטוב ביותר ללקוח. אני נותן אחריות על רוב העבודות שלי ועומד בהבטחות שלי, אני גובה מחירים נוחים ועומד בזמנים.
מקצועיות זה בראש סדר העדיפויות שלי, אני מגיע קודם לשורש הבעיה ואז מספק את הפתרון היסודי והטוב ביותר ללקוח. אני נותן אחריות על רוב העבודות שלי ועומד בהבטחות שלי, אני גובה מחירים נוחים ועומד בזמנים.
הדברת חרקי מזון
אני מדביר ומרחיק יונים מנוסה כבר מספר רב של שנים. אני עובד בצורה זהירה ובטיחותית ועם הציוד והחומרים החדשים ביותר.
אני מדביר ומרחיק יונים מנוסה כבר מספר רב של שנים. אני עובד בצורה זהירה ובטיחותית ועם הציוד והחומרים החדשים ביותר.
הדברת חרקי מזון
שאלות נפוצות
מצאתי חרקי מזון באוכל. מה עכשיו?
איך להרחיק חרקי מזון מהמטבח שלי?
כיצד תתרחש הדברת חרקי מזון בבית?
האם אפשר לזהות חרקי מזון באריזה סגורה?
לא נעים להכיר: זיהוי מדויק של חרקי מזון נפוצים
קבוצת חרקי המזון מונה כמה מזיקים שונים, שהדרך להדביר כל אחד מהם משתנה בהתאם לסוג החרק ורמת הנגיעות שלו. בטבלה שלפניכם ריכזתי את חרקי המזון הנפוצים בבית כולל דרכי הזיהוי של כל סוג וכיצד מטפלים בו באופן נקודתי:
שם החרק | איך נראה? | מה עושים? |
חדקונית האורז | צבעה שחור ויש לה חדק בולט מעל הראש. זחלי החדקונית לבנים עם ראש כהה ונראים בתוך האריזה כמו גרגירים זעירים. | זיהיתם חדקוניות? בואו נטפל בהן באופן ממוקד: כאן תמצאו את כל המידע על הדברת חדקונית האורז כולל מחירים. |
עש המזון (עש הקמח ההודי) | צבעו של העש הבוגר הוא אפור-חום עם כנפיים. צבע הזחלים לבן עם ראש כהה, מתפתח בהדרגה לצהוב-ירוק. | אם גיליתם עשים במזון או סביבו, כדאי לטפל בהם במהירות. כאן תמצאו מידע מדויק לגבי הדברת עש המזון. |
חיפושית הטבק | צבעה חום בהיר עד כהה, בגודל של 2-3 ס"מ, עם מחושים וכנפיים. הזחלים לבנים-צהבהבים עם ראש כהה, סטטיים מאוד. | לטיפול נקודתי במזיק המטריד והמון טיפים טובים, היכנסו למדריך שלי על הדברת חיפושית הטבק. |
חיפושית הקמח (שחרורית הקמח) | צבעה יחסית כהה וגם הזחלים שלה במופע חום בהיר עד כהה. ההליכה שלה מוזרה ומעגלית, לא טיפוסית ביחס לחרקים אחרים. | חיפושית הקמח יחסית נדירה בבית והיא תוקפת בעיקר מקומות עם כמות קמחים גדולה. אם אתם חושדים בה, כדאי לצלם תמונה ולשלוח אלינו לזיהוי דרך הווצאפ. |
אורזית משוננת חזה | קטנה מאוד וכהה, נראית ממבט מרחוק כמו כינה. מקרוב ניתן לראות מעין שפיצים על גופה משני הצדדים. | אם הבחנתם בה בתוך האורז, יש להיפטר מהשקית ולהתחיל לפעול לאיתור נגיעות באריזות נוספות לפי השלבים שבמדריך הזה. |
נובר הלחם | חיפושית חומה בגודל 3-4 מ"מ שמזכירה בצורתה "פרת משה רבנו". מעופפת ושעירה. | בשל יכולת התעופה של המזיק וקצב הרבייה שלו, מומלץ שתפנו אלינו כדי שננחה אתכם כיצד לפעול מולו במהירות. |
זבוב הפירות | זבובון קטן וכהה, שנמשך בעיקר לירקות ופירות רקובים או חתוכים שלא הספקתם לאחסן. | השלכתם את המוצרים הנגועים ועדיין יש זבובונים בבית? כאן תמצאו מידע על הדברת זבוב פירות כולל דרכים להופעתו החוזרת. |
איך לאתר חרקי מזון בבית?
קל יחסית לזהות את חרקי המזון הבוגרים: הם נמצאים בתזוזה (גם אם מינימלית) וצבעם או צורתם בדרך כלל מסגירים אותם מיד. הבעיה העיקרית היא בזיהוי זחלים וביצים שגודלם הזעיר כמעט בלתי ניתן להבחנה וצבעם הבהיר מתמזג הרבה פעמים עם גוון המזון.
אם אתם חושדים באריזה נגועה, פשוט שפכו את התכולה שלה לקערה ותנברו בה היטב (אפשר גם בעזרת זכוכית מגדלת). אתם יכולים לשלוף פתית או גרגר שהצבע שלו מעט שונה ולבחון אותו מקרוב ואפילו למעוך. אם אתם מרגישים שהוא אווירירי מאוד (כאילו נאכל מבפנים) או מבחינים בהפרשה, חוטים דקיקים וגרגירים לא טיפוסיים לאותו סוג מזון, סביר להניח שהאריזה הותקפה וכדאי להיפטר ממנה.
מעבר לכך, אריזות נגועות יכולות להדיף ריח מוזר ולא אופייני ולכן שווה תמיד לרחרח את המוצר שפתחתם.
הדברת חרקי מזון בבית בעצמכם (ללא עזרת מדביר)
טיפול ראשוני לנגיעות של חרקי מזון באוכל
ברגע שפתחתם אריזת מזון וזיהיתם בתוכה חרקים, הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא לזרוק את האריזה הנגועה לפח. כעת, התחילו בסריקה מקיפה לזיהוי אריזות נגועות נוספות לפי הצעדים הבאים:
- הוציאו מהארונות, המגירות והמזווה את כל אריזות המזון והניחו במרוכז.
- עברו אריזה-אריזה, סרקו אותה חיצונית וודאו שאין בה חורים או פתחים שלא נסגרו היטב וגם נסו לבחון את התכולה אם יש לשקית אזורים שקופים.
- שימו לב שפתחי החדירה של חרקי המזון יכולים להיות זעירים מאוד. אם מדובר בשקית שקשה לאבחן, עברו עליה עם מברשת בעדינות בחיפוש אחר חורים.
- אופציה נוספת היא לשפוך את כל תכולת האריזה לקערה/ על השיש ולהתחיל לנבור בה. אם היא נגועה, תבחינו בצבע או צורה לא אופייניים של המזון ולעתים גם בריח לא שגרתי.
- כל מזון שנראה לכם תקין אבל אתם בכל זאת חושדים שנפגע – אפשר להעביר להקפאה למשך 24-48 שעות. אם יש בתוכו חרקי מזון, כולל ביצים וזחלים הם ימותו.
- כעת טבלו סמרטוט באקונומיקה ונקו בעזרתו את כל משטחי המטבח וארונות האחסון, לפי שתסדרו את המוצרים מחדש.
- כמובן שאם מצאתם נגיעות של חרקים לרבות חורים באריזות או שקיות פתוחות, זה הזמן להשליך אותן לפח.
הדברה וניטור חרקי מזון באמצעות מלכודות פרומון
אופציה נוספת להיפטר מחרקי המזון, היא להציב נגדם מלכודות המכילות פרומון – חומר אותו פולטים החרקים באופן טבעי על מנת לתקשר עם בני מינם ולסמן להם להגיע. המלכודת מכילה משטח דבק, כך שברגע שהחרקים יבואו עמה במגע הם יידבקו בה לחלוטין.
בדרך זו גם תוכלו לנטר פעילות של חרקי מזון בבית ולהישאר בשליטה, עוד לפני שהם גרמו לנזק. בנוסף, ההיצמדות של החרקים למלכודות היא דרך טובה לזיהוי וודאי של הסוג הספציפי שמנסה לפלוש לכם למטבח.
ברשת תוכלו למצוא סוגים שונים של מלכודות, חלקן כמו XLure RTU Inspector או GreeControl יעילות לכמה חרקים נפוצים במקביל כמו עש המזון או חיפושית הקמח. מלכודות אחרות מתאימות לסוג ספציפי ומציינות זאת על גבי האריזה.
איך משתמשים במלכודת הפרומון?
- נוטלים רצועה אחת מהחבילה ומקפלים אותה לצורת קופסה/ משולש (בהתאם למוצר שרכשתם).
- מסירים את רצועת הכיסוי ממשטח הדבק של המלכודת.
- מדביקים את המלכודת במקום אסטרטגי, כמו פנים ארון המזווה או סמוך לקיר המטבח.
- רוב המלכודות תקפות לפרק זמן של 4-6 חודשים ובסיום התקופה כדאי להחליף אותן. התוקף הכולל של כל הרצועות באריזה הוא בדרך כלל לשנתיים.
שימו לב: אלה הן הנחיות כלליות שתקפות לחלק גדול מהמלכודות. יש לעקוב בכל מקרה אחר הוראות ההתקנה והשימוש במוצר שרכשתם.
שיטות טבעיות להרחקת חרקי מזון
כפי שישנם מזונות שקורצים לחרקים, יש גם כאלה שנוטים להבריח אותם:
- ציפורן
- עלי דפנה
- שמן מנטה
- חומץ
את כל אלה תוכלו לפזר או לטפטף בארונות שבהם המזון מאוחסן כדי לדחות את הופעתם של חרקי המזון. יחד עם זאת, הפתרונות הללו חלקיים משום שיש זנים שיכולים להתגבר על הריח שדוחה אותם ולכן אי אפשר להסתמך עליהם כהדברה אלא כפתרון מניעתי לטווח הקצר בלבד.
הדברת חרקי מזון מקצועית
הדברה מקצועית של חרקי מזון מתרחשת בדרך כלל כאשר קיימת התפרצות גדולה, הכוללת מספר רב של מזיקים במספר אריזות או במקרה שלא הצלחתם לסלק אותם לבד.
המדביר המוסמך משתמש באחת משלוש טכניקות הדברה: ריסוס, ערפול ואיוד, כאשר הדברת חרקי מזון במטבח הביתי תהיה תמיד בריסוס. סוג התרסיס והמינון שלו יהיו מותאמים לסוג המזיק הספציפי שנמצא בבית ולחומרת הנגיעות שלו.
שתי השיטות הנוספות – ערפול ואיוד מתאימות בעיקר למפעלים ולחנויות בתחום המזון, שנדרשים לעמוד בתקנות בקרת איכות ובדרישות משרד הבריאות לאיכות התוצרים.
באופן כללי ריסוס בבית מתרחש ברמת רעילות מאוד נמוכה, כך שתתבקשו לפנות את המטבח ובכלל את שטח הבית לשעה. כדי להתכונן לריסוס, יש לבצע מספר פעולות הכנה:
- מיינו את כל אריזות ומוצרי המזון: האריזות הנגועות לפח, התקינות והפתוחות שעדיין בשימוש למקפיא או לחדר אחר, לאחר שסגרתם אותן עם פס סגירה או בצנצנת.
- רכזו את כל המזון בחדר נפרד וכסו אותו בסדין גדול. באופן דומה יש לרכז ולכסות גם את כל כלי ההגשה והסכו"ם.
- נקו היטב את המטבח, בדגש על כל הארונות והמזווה עם מטלית טבולה באקונומיקה.
- עליכם להשאיר את המטבח, השיש והמדפים ריקים ממוצרים וחפצים.
- כשעה לפחות לפני הגעת המדביר, אווררו את הבית היטב.
אילו מוצרים חרקי המזון תוקפים?
הנה רשימת המוצרים הנפוצים ביותר שסוגים שונים של חרקי המזון נמשכים אליהם:
- כל סוגי הקמח
- כל סוגי הקטניות
- פסטות
- אורז
- כל סוגי האבקות (אבקת אפייה, אבקת מרק, אבקת בצל וכו')
- פיצוחים
- פירות יבשים
- קורנפלקס
- עוגיות וביסקוויטים מכל הסוגים
- מזון של בעלי חיים
- צמחי תבלין כולל טבק
- ירקות ופירות שנותרו מחוץ למקרר
- עלים מיובשים ריחניים (פוטפורי)
- מוצרים עם מילוי אורז וכוסמת, כמו שקיות חימום וכריות נסיעות
- אריזות קרטון
- במקרים נדירים גם מוצרי טקסטיל כמו משי וקטיפה
טיפים להימנעות מחרקי מזון בבית
אחסון נכון של כל המזון בבית יקטין משמעותית את הסיכון להופעת חרקי מזון. איך תעשו זאת?
- בסופר – בדקו את האריזה לפני שאתם מכניסים אותה לעגלה. חפשו אחר חורים ובעיות בסגירת האריזה (אריזה לא אטומה תיחשב אוטומטית לפגומה) וכמובן נסו להציץ פנימה ולראות שאין בתוכה אלמנטים לא שייכים.
- בבית – אחסנו את המוצרים במקומות קרירים ויבשים. חרקי המזון נמשכים ללחות ולכן צריך לצמצם אותה ככל שניתן. מהזווית האנטומולוגית, חרקים מתפתחים בתנאים של 9% לחות ומעלה ולכן אפשר להציב מד לחות במטבח באופן קבוע.
- במקומות האחסון – מומלץ לשקול מעבר קבוע לאחסון בצנצנות עם סגירה הרמטית. חרקי מזון מסוימים כמו חדקונית האורז למשל, מחוררים חורים באריזות הניילון כדי להיכנס.
- בצריכה ואחסון השוטפים של המזון – כדאי לשקול לאחסן קטניות, פירות וירקות (גם קפה וסוכר) רק במקרר, לשמור בהקפאה את מה שאפשר ולבחון כל אריזה ברגע שפותחים אותה. חרקים כמו חיפושית הטבק לדוגמה, נצמדים לצנצנות מבחוץ וממתינים בסבלנות עד שתפתחו אותן.
- בתחזוקה השגרתית – הקפידו לאוורר את המטבח ויתר החדרים שבהם קיים מזון באופן קבוע ולשמור על סדר וניקיון ברמה שבועית. כדאי גם להיפטר מאריזות מאוד ישנות שבשל הבלאי זמינות יותר לחדירת חרקים ולהקפיא את אלה שמשתמשים בהן בתדירות נמוכה.
ויש עוד מספר מזיקים שאינם "חרקי מזון", אבל בהחלט נמצאים בסביבה
מלבד קבוצת החרקים שנכללת בהגדרת "חרקי המזון", קיימים חרקים נוספים שיכולים להופיע אצלכם במטבח, כמו למשל נמלים ותיקנים (בעיקר התיקן הגרמני).
אם תעקבו אחרי שלבי הפעולה שהצגתי במדריך הזה, תוכלו לצמצם משמעותית גם את הופעתם של מזיקים אחרים שמחפשים אחר מזון אצלכם בבית. בכל בעיה שמתעוררת, תוכלו ליצור איתנו קשר ונספק לכם מידע מדויק ונקודתי ביחס לסוג החרק והדברתו.