הדברת חדקונית הדקל
המדריך המלא לטיפול בחדקוניות הדקל ובהימנעות מהן לאורך זמן
בין אם עץ הדקל שלכם כבר נגוע בחדקוניות ובין אם דרושה לכם הדברה ומניעה מפני הופעתו הבעייתית – מיד אלווה אתכם בכל הצעדים עד לצליחת הדברת חדקונית הדקל בשלום. במדריך שלי לטיפול בחדקונית הבעייתית תמצאו טיפים ושיטות להרחקת חדקוניות, טכניקות הדברה ואת אופן הטיפול המלא בעצים נגועים בשטח שלכם.
סנן תוצאות לפי אזור מגוריך
מתגורר בטבריה, אני מאוד עקבי בעבודה שלי, קשוב לבעיות הלקוח ומשתדל להיות כמה שיותר אכפתי כדי לספק את הלקוחות שלי. אני מאוד חרוץ ועומד בזמנים שהגדרתי לעצמי, חשוב לי שהלקוחות שלי יהיו מרוצים בסיום העבודה.
מתגורר בטבריה, אני מאוד עקבי בעבודה שלי, קשוב לבעיות הלקוח ומשתדל להיות כמה שיותר אכפתי כדי לספק את הלקוחות שלי. אני מאוד חרוץ ועומד בזמנים שהגדרתי לעצמי, חשוב לי שהלקוחות שלי יהיו מרוצים בסיום העבודה.
הדברת חדקונית הדקל
אני מתעסק בהדברה כבר משנת 2014, אני שם דגש על שירות טוב, על המקצועיות שלי ולשדר אמינות ללקוח. הדבר שעומד לנגד עיני הוא שהלקוח תמיד יהיה מרוצה.
אני מתעסק בהדברה כבר משנת 2014, אני שם דגש על שירות טוב, על המקצועיות שלי ולשדר אמינות ללקוח. הדבר שעומד לנגד עיני הוא שהלקוח תמיד יהיה מרוצה.
הדברת חדקונית הדקל
אני מאוד מכבד את המקצוע ואוהב אותו, אני עושה את הכל ברמה גבוה ומדייק בזמנים, אני גובה מחיר הוגן ונוח.
אני מאוד מכבד את המקצוע ואוהב אותו, אני עושה את הכל ברמה גבוה ומדייק בזמנים, אני גובה מחיר הוגן ונוח.
הדברת חדקונית הדקל
מקצועיות זה בראש סדר העדיפויות שלי, אני מגיע קודם לשורש הבעיה ואז מספק את הפתרון היסודי והטוב ביותר ללקוח. אני נותן אחריות על רוב העבודות שלי ועומד בהבטחות שלי, אני גובה מחירים נוחים ועומד בזמנים.
מקצועיות זה בראש סדר העדיפויות שלי, אני מגיע קודם לשורש הבעיה ואז מספק את הפתרון היסודי והטוב ביותר ללקוח. אני נותן אחריות על רוב העבודות שלי ועומד בהבטחות שלי, אני גובה מחירים נוחים ועומד בזמנים.
הדברת חדקונית הדקל
אני נותן שירות אדיב, מקצועי, אני נותן ייעוץ חינם כל שעות היממה לכל אדם. חשוב לי לבצע את העבודה בצורה בטוחה, מקצועית ויעילה. אני אדם אמין שאפשר לבטוח בו.
אני נותן שירות אדיב, מקצועי, אני נותן ייעוץ חינם כל שעות היממה לכל אדם. חשוב לי לבצע את העבודה בצורה בטוחה, מקצועית ויעילה. אני אדם אמין שאפשר לבטוח בו.
הדברת חדקונית הדקל
שאלות נפוצות
איך מטפלים בעץ נגוע בחדקונית הדקל?
האם אפשר להציל את כל העצים הנגועים?
איזה טיפול מונע לתת לעץ נגד חדקונית הדקל האדומה?
איך נראה עץ נגוע בחדקונית דקל?
הדברת חדקונית הדקל – כל השיטות המרכזיות
אם יש לכם עצי דקל, משימת החיים שלכם היא לשמור עליהם מפני חדירה של חדקוניות הדקל האדומות. ברגע שהחדקוניות כבר חודרות פנימה אל תוך העץ – לצערנו מעטות הדרכים להיפטר מהם וייתכן שתצטרכו לכרות אותו כדי למנוע מהן להתפשט לעצים נוספים.
ולכן ההדברה המרכזית נגד חדקונית הדקל היא להעניק לדקלים שלכם טיפול מונע, דרך כמה שיטות שאפרט מיד. אם העץ כבר נגוע בחדקוניות יש מה לעשות לפני שכורתים אותו, אבל אם הפעולה לא עזרה או שאינה אפשרית תצטרכו לכרות ולרסס אותו לאחר מכן.
ריסוס חדקונית הדקל
השיטה המרכזית להדברת חדקונית הדקל היא בריסוס העץ. יש כמה חומרי הדברה מתאימים שבהם אפשר להשתמש והם מפורטים בטבלה הבאה:
טוטם | טוטם מדביר בוגרים וזחלים יחד, ישירות על כתר העץ בהגמעה, בריכוז של 0.2% ל-10 ליטר מים. כשיש נגיעות מוסיפים פוליקור 0.1%. אם יש לכם דקל קנרי, תצטרכו לרסס אותו עם טוטם אחת לכל שלושה חודשים. |
איפון | תרסיס קוטל זחלים שאפשר לרסס פעמיים בשנה – במרץ ובאוגוסט, בריכוז של 0.2% ל-15 ליטר מים. את האיפון מגמיעים לאזור הלולב בשלוש נקודות שונות ועד להרטבה מלאה. |
מוספילן | זהו קוטל חרקים לכתר העץ, גם אותו מרססים רק פעמיים בשנה – במרץ ובאוגוסט, בריכוז של 0.2% או 200 סמ"ק ל-100 ליטר מים ובפירוק של 15 ליטר לעץ. מגמיעים בכותרת הדקל בשלוש נקודות כמה שיותר סמוכות ללולבים וחוזרים על הפעולה אחת לשישה חודשים. הימנעו מנגרים של התרסיס על גבי הגזע. |
סימבוש | ריסוס של 0.1% ל-10 ליטר לעץ. |
קוהינור/ קונפידור 350 | ריסוס משולב הכולל 0.2% קוהינור + 0.3% סימבוש ל-15-20 ליטר לעץ באזור הכתר. |
הצבת מלכודות לחדקונית הדקל
בנוסף להדברת הדקלים עצמם, מומלץ בחום להניח מלכודות בשטח נגד חדקוניות הדקל, שילכדו את הבוגרות ובכך ההתרבות שלהן תצטמצם. זכרו שמלכודות לא מחליפות בשום אופן את חומרי ההדברה עצמם.
המלכודת המרכזית בשוק היא PICUSAN ואפשר להשיג אותה במגוון חנויות. איך משתמשים בה? הנה השלבים המלאים:
- מכניסים את החומר הפעיל לתוך המלכודת – מארז המלכודת מגיע עם תמיסת מולסה שאותה שופכים לתוך הקערה שמגיעה עם המלכודת, ממלאים במים ומערבבים.
- מוציאים מהאריזה את הנדיפית ומחברים למכסה הירוק באמצעות החוט הירוק שלו.
- ממלאים את הבקבוקון ב-100 מ"ל אטיל אצטט ומבריגים את הפקק האדום. שימו לב שההברגה טובה והפקק יושב כמו שצריך.
- פותחים את החלק העליון של הפקק ומשאירים אותו מעט פתוח, כדי שהנידוף לא יהיה מאוד מהיר.
- תולים את הבקבוקון עם חוט הברזל שנמצא במארז לחלק הפנימי של החרוט (הגוף החיצוני של המלכודת) ומחברים אל אחד החרירים העליונים שלו.
- מחברים את הקערה לחלק הפנימי של החרוט בעזרת הלשוניות שלה
- מצמידים את המכסה הירוק לקודקוד החרוט – השתמשו בחורים הייעודיים שלו.
- יש להניח את המלכודות במקום מוצל ובמרחק של 25 מטרים מהעץ. אם יש כמה עצים, הניחו מספר מלכודות במרחק דומה בין עץ לעץ, כך שתיווצר מעין טבעת הגנתית סביב הדקלים.
טיפ זהב: כדי לפתות למלכודות יותר חיפושיות דקל, אפשר להוסיף כפות דקלים או תמרים. חשוב להמשיך לתחזק את המלכודות באופן קבוע, להוסיף חומר אם התאדה (בערך אחת לחודשיים) ולהעריך בכל פעם מחדש את כמות האוכלוסייה שנלכדה במקום לצורך תגבור ההגנה והתייעלות ההדברה.
הדברה ביולוגית נגד חדקוניות הדקל – הדברה לעצים נגועים
אם החדקוניות כבר חדרו לתוך העץ, אפשר להשתמש באויבים הטבעיים של חדקוניות הדקל – נמטודות ממין בשם Steinernema carpocapsae. הנמטודות חודרות דרך הפתחים בעץ שיצרו החדקוניות ומשיגות אותה, חודרות בקלות אל מערכת הדם שלה ומשתקות את המערכת החיסונית תוך 72 שעות.
התכשיר הפופולרי בו תוכלו להשתמש הוא נמה סטאר, שמכיל נמטודות להדברת הבוגרים והזחלים. שימו לב שעד למועד הפיזור של הנמטודות תהיו חייבים לאחסן את התכשיר בקירור (לא בהקפאה) ולתעדף את המיקלוח (ריסוס הנמטודות) לשעות הערב, כדי להימנע מחשיפתן לקרינה ישירה.
ועוד כמה נקודות לשימוש בנמטודות נגד חדקונית הדקל האדומה:
- וודאו שהמרססת לא מכילה שאריות חומרי הדברה
- קוטר הדיזה (קצה המרססת) בגודל של 1 מ"מ לפחות
- לחץ הריסוס הוא עד (PSI 70) bar 5 ולא מעבר
- טמפרטורת המים צריכה להיות בין 14-33 מעלות, האידיאל הוא בין 15-25 מעלות.
- הריסוס צריך להיות בנפח של 20-30 ליטר לעץ תלוי בגודלו ועד לנגירה.
- כדאי לחזור על הפעולה אחת לשבועיים במשך חודש-חודש וחצי, עד שמבחינים בשיקום העץ (הפסקת נגירת נוזל מפצעי העץ, יציאת לולבים חדשים וכו'). לאחר מכן, כדאי להשתמש שוב אחת לרבעון.
הדברת חדקונית הדקל האדומה בהתאם לסוג הדקל
חדקוניות הדקל עלולות לפגוע בכל סוגי הדקלים, אך הזנים הכי רגישים וש"חוטפים" את המתקפה האגרסיבית ביותר הם דקל קנרי (Phoenix canariensis) ותמר מצוי (Phoenix dactylifera).
הדברת חדקונית הדקל האדומה בעצי דקל קנרי
החדקונית מגיעה לשני מוקדים בדקל הקנרי: אזור הלולב (המוקד העיקרי) ואזור חיבור החוטרים, בדגש על פצעים מקומיים בתחתית גזע העץ. ולכן יש להגמיע את חומרי ההדברה גם בכתר וגם בקרקע במקביל.
הנה כל הדרכים להדברת חדקוניות בדקל הקנרי:
חומר ההדברה | אופן הפעולה |
איפון 25 גרם בנפח של 25 ליטר לעץ או בנפח של 0.2% מעל 25 ליטר לעץ. | מגמיעים את הלולב בשלוש נקודות במים נקיים, עד להספגה או נגירה. ביצוע הפעולה אחת לכל 3 חודשים. |
מוספילן 2% ל-15 ליטר עץ | מרססים את כתר העץ (כמה שיותר קרוב ללולבים) בשלוש נקודות במרחק שווה זו מזו, ללא הותרת נגרים על הגזע. ביצוע הפעולה אחת לכל 6 חודשים. |
טוטם 0.2% ל-10-15 ליטר עץ | מגמיעים את הכתר עד להספגה או נגירה. ביצוע הפעולה אחת לכל 3 חודשים. |
קוהינור או קונפידור 350 של 0.2% + קרטה מקס 0.3% לנפח 15-20 ליטר לעץ. | מגמיעים את הכתר עד להספגה או נגירה. ביצוע הפעולה אחת לכל 3 חודשים. |
טיפול מונע לדקל קנרי: אקטרה בהזרקה לגזע בנפח של 38 סמ"ק. | קודחים 3 קידוחים בעומק 30 ס"מ כל אחד, בגובה מטר אחד מהקרקע וב-45 מעלות. לתוך הקידוחים מזריקים את התמיסה בכמות של 12 סמ"ק לכל חור + 26 סמ"ק מים. ביצוע הפעולה אחת לכל חודשיים. כדי להימנע מקידוח חוזר כדאי להשתמש בצינורית "דקלון". |
הדברת חדקונית הדקל האדומה בעצי תמר מצוי
עצי תמר שנפגעו עלולים להישבר ולהתרסק לקרקע גם ללא סימנים מקדימים. ולכן ברגע שמבחינים בהתייבשות בקודקוד העץ שכוללת הצהבה, בכפות אכולות/ מראה א-סימטרי של הכפות ומראה נפול של הכפות – סימן שחדרו לעץ חדקוניות דקל וצריך לטפל בהן בהקדם.
החדקוניות מגיעות בדרך כלל לחלקים התחתונים של התמר ושם נטפל בהן בעיקר. הנה כל האפשרויות שעומדות בפניכם:
חומר ההדברה | אופן הפעולה |
טוטם 0.2% ל-10-15 ליטר לכתר | מגמיעים את כתר העץ ומרססים עד להרטבה מלאה/ נגירה סביב החוטרים. ביצוע הפעולה אחת לכל 3 חודשים. |
קונפידור 350 0.2% ל-10-15 ליטר לכתר | מגמיעים את כתר העץ ומרססים עד להרטבה מלאה/ נגירה סביב החוטרים. ביצוע הפעולה אחת לכל 3 חודשים. |
טיפול מונע לתמר מצוי: אקטרה בהזרקה לגזע בנפח של 38 סמ"ק. (במקרה של עץ נגוע, יש לבצע תחילה ריסוס בהגמעה ולאחר מכן את הטיפול בתמיסה) | קודחים 3 קידוחים בעומק 30 ס"מ כל אחד, בגובה מטר אחד מהקרקע וב-45 מעלות. לתוך הקידוחים מזריקים את התמיסה בכמות של 12 סמ"ק + 26 סמ"ק מים לכל חור. ביצוע הפעולה אחת לחודשיים. כדי להימנע מקידוח חוזר כדאי להשתמש בצינורית "דקלון". |
איך מזהים עץ נגוע בחדקונית הדקל האדומה?
חדקוניות יכולות לפגוע בתוכן העץ במשך חודשים שלמים מבלי לעורר כל סימן חיצוני מחשיד. ולכן יש לטפל בהן ברגע שמזהים נגיעות, משום שהדבר מעיד על מתקפה משמעותית וקשה שעלולה לחסל את העץ. שימו לב לסימנים הבאים:
- הצהבה או נשירה של כפות הדקלים, המלווה ביובש הדרגתי וקמילה מהצמרת מטה.
- עלים חתוכים או מקוטעים, לרבות שסעים בכתר העץ (שימו לב לכפות א-סימטריות)
- צמיחה של עלי צמרת חדשים שנראים קטנים, דלילים וחלשים, לעתים עם סימני כרסום.
- חורים על גבי הגזע, סמוכים לאזור הצמרת ובקוטר של אצבע.
- מעין שרף חום בעל ריח רע שנוזל מפצעי העץ ומהווה רקמות מהעץ אותן החדקוניות דוחקות החוצה.
- סימני כרסום בהאזנה לגזע העץ בסביבה שקטה.
- כמובן איתור של החדקונית עצמה על גבי העץ.
כך תטפלו בדקל "מת" שלא ניצל מהחדקוניות בזמן
אם הדקל כבר נגוע בחדקונית הדקל עד כדי מותו הסופי שמאופיין גם בסכנת קריסה, צריך לפעול לכריתתו המיידית. הנה השלבים לכריתה ופינוי של הדקל:
- גוזמים את כל כפות הדקל
- עוטפים ביריעות פוליאתילן את כל הקודקוד ומהדקים אותן היטב לגזע. הדבר יבודד את החדקוניות וימנע מהן לעבור לעצים נוספים.
- כורתים את העץ כעבור שבוע מהעיטוף
- מעבירים את הגזם לאתר פסולת מורשה לגריסה או שריפה (שריפה כפופה לאישור מיוחד מול משרד החקלאות).
- מרססים את הגזם בקרטה מקס 0.3% + קוהינור 0.2%
- מורחים חומר גיזום על כל החתכים הטריים כדי למנוע מחדקוניות נוספות להתקרב לעץ.
הדברת חדקונית הדקל מחיר ודרכי פעולה
הדברת חרקי עץ נחשבת להדברה מסובכת ולרוב תהיה יקרה יותר מההדברות הרגילות. המחיר הוא נגזרת של כמות העצים בשטח, שכמובן יתייקר ככל שקיימים יותר עצים להדברה. הנה עלויות ההדברה החל מעץ יחיד ועד כמה עצים:
הדברת חדקונית הדקל בעץ בודד: 300-450 ש"ח
הדברת חדקונית הדקל ב-2-3 עצים: 500-600 ש"ח
הדברת חדקונית הדקל במספר עצים: 800+
לפניכם בטבלה ניתן לראות חלק מפעולות ההדברה שביצענו לאחרונה נגד חדקונית הדקל ברחבי הארץ, כולל פירוט אודות העבודה והמחירים שגבינו מלקוחותינו:
אופי הבעיה | תיאור אודות פעולת ההדברה | המחיר שבעל המקצוע גבה מהלקוח |
טיפול בעץ דקל בודד ברמת גן | בוצע טיפול בעץ דקל ע"י החדרת חומר הדברה אל קודקוד העץ, העץ כמעט כבר מת והמדביר הצליח להציל אותו. | 350 ₪ |
הדברת חדקונית הדקל ב-3 עצים בתל אביב | המדביר טיפל ב-3 עצים שניזוקו ע"י חדקונית הדקל, הוא הזריק חומר הדברה אל העצים והצליח להציל אותם. | 600 ₪ |
טיפול בשדרה של עצי דקל בחדרה | טיפול בשדרה של עצי דקל, בכולם הזריק המדביר חומר הדברה ובכך הציל אותם. | 1,200 ₪ |
טיפול מונע נגד חדקונית הדקל בשדרה של עצים | בוצע טיפול על מנת למנוע הגעת חדקוניות בשדרה של עצי דקל ע"י הצבת מלכודות נגד החדקוניות. | 900 ₪ |
איך תזהו את חדקונית הדקל?
חדקונית הדקל (Rhynchophorus ferrugineus) שנקראת לעתים בטעות: יקרונית הדקל, נראית כמו חיפושית אדומה עם חדק שבעזרתו היא פוצעת את העץ וחודרת פנימה, שם היא תטיל ביצים שיבקעו כתולעים ויתפתחו לבוגרים. כך היא נראית:
הרבה פעמים מבלבלים את חדקונית זו עם קרובת משפחתה – חדקונית הדקל השחורה (Scyphophorus acupunctatus – חדקונית האגבה) שפוגעת בצמחים שונים ובייחוד בצמח האגבה, אך לא בדקלים באופן מיוחד.
הנה סימני הזיהוי של חדקונית הדקל האדומה בשני מחזורי החיים שלה:
זחלי חדקונית הדקל האדומה | צבע הגוף צהוב-לבן עם ראש חום כהה, ללא רגליים ובעל לסת חזקה המאפשרת התחפרות לעומק הגזע. |
חדקונית דקל אדומה בוגרת | צבע הגוף חום-אדום עם נקודות שחורות על הראש, חדק שמתוכו יוצאים שני מחושים וזוג כנפיים מפוספסות (לא משמשות לתעופה). |
כך תימנעו מהופעת חדקונית הדקל
- גיזום כפות התמרים אחת לחצי שנה בתנאים חקלאיים, או אחת לשנתיים אם הדקל משמש למטרות נוי. יש לרסס ורק לאחר מכן לגזום את הכפות היבשות, רצוי בחודשים דצמבר עד פברואר.
- ריסוס מידי על כל פצעי הגיזום להרחקת חדקונית הדקל. עצים גבוהים מעל 4 מטרים נדרשים לעבור את הריסוס באמצעות מדביר מקצועי על פי חוק, תוך שימוש במוט טלסקופי.
- הדברה חוזרת אחת לחודשיים-שלושה, בהתאם לסוג העץ וסוג חומר ההדברה.
- הצבת מלכודות נגד חדקונית הדקל, כדי למנוע ממנה להגיע אל תוך העצים
- טיפול מהיר ומקצועי בכל עץ נגוע, לרבות הדברתו, עיטופו, כריתתו ופינויו מהשטח.
- הימנעות ככל האפשר מגיזום כפות העץ או ניתוק חוטרים מהעץ, למעט מקרים שבהם הדבר הכרחי ויבוצע אך ורק בין חודש דצמבר ועד לחודש פברואר. גיזום בכל חודש אחר יבוצע לפי הנחיות משרד החקלאות.
- הימצאות בקשר שוטף עם מדביר מוסמך שיעניק לכם שירותי הדברה מידיים ברגע של נגיעות בעץ ופעולות הדברה ומניעה שוטפות בהתאם לסוג ולצורך.